© 2011 RJ Veenendaal

Vele zaken vind ik indrukwekkend. Hieronder staan enige zaken die er voor mij uitspringen en soms kippenvel geven.
Missing Man-formatie
De Missing Man-formatie is een door vliegtuigen uitgevoerd saluut, als onderdeel van een flypast ter gelegenheid van een begrafenis of herdenking van een piloot.
De Missing Man kan in verschillende varianten worden uitgevoerd. De meest algemene is die waarbij 4 vliegtuigen (meestal gevechtsvliegtuigen) in de zogenaamde "finger four" formatie vliegen. De vliegtuigen vliegen in een V-vorm, waarbij de leader aan de punt vliegt en zijn wingman links achter hem. De tweede man van de vlucht vliegt rechts achter de leader, en zijn wingman daar weer rechts achter. Vanaf de voorkant gezien is de linker poot van de V dus langer dan de rechter. Deze formatie vliegt laag genoeg over om duidelijk gezien te worden, en wanneer zij recht boven de plaats van de herdenking is, trekt de tweede man abrupt op en vliegt steil naar boven. De rest van de formatie behoudt zijn koers, totdat alle vliegtuigen uit het zicht zijn.
In een andere variant naderen de vliegtuigen vanuit het zuiden, bij voorkeur rond zonsondergang, waarbij een van de vliegtuigen plotseling scherp afbuigt naar het westen en aldus "in" de ondergaande zon vliegt.
Wanneer een groot aantal vliegtuigen aan de Missing Man meedoet vliegen zij meestal in een vaste formatie, waarbij echter één plek duidelijk en opvallend leeg is gelaten.
In alle gevallen representeert de vlieger die optrekt, afdraait of afwezig is het feit dat degene waarom het draait niet (meer) aanwezig is.